Máme bronz! Češky slaví po super obratu proti Švýcarkám

Obrovský úspěch slaví české florbalistky! Na světového šampionátu v Singapuru zvrátily nepříznivý vývoj duelu o bronz, který měly lépe rozjeté Švýcarky, a po dvanácti letech berou cenný kov. Nad zemí helvétského kříže uspěly naše reprezentantky 5:4 po heroickém výkonu, když přečkaly i sílící tlak v závěrečné minutě hry.


Švýcarsko – Česko 4:5 (1:0, 1:2, 2:3)

Trenérský štáb udělal před startem duelu několik změn. Proházel první dvě formace, do útoku tak zamířila Vanessa Rebecca Keprtová a v obraně první formace pak naskočila Ivana Šupáková. "Změny vyšly, o čemž svědčí to, že máme medaili. Bylo to ale především o týmovosti a nasazení. Všechny holky, které s námi jely, měly svou roli v týmu. Věděli jsme, že v takovýchto momentech nám může Šupa pomoci a potvrdila to. Její zkušenosti a vliv na tým jsou velmi pozitivní a dneska výsledku hodně pomohla. Bylo ale prostě především týmový výkon. Je to o to cennější, že jsme museli otáčet nepříznivý vývoj, což po včerejšku nebylo vůbec snadné," popisoval po utkání kouč Lukáš Procházka.

V první třetině se obě družstva dlouho oťukávala. K vidění byla řada přesných bloků a dobrých defenzivních zákroků, nicméně nerozhodné skóre ani přesto nevydrželo. Švýcarky v 17. minutě přece jen našly mezírku v českém rozestavení a zkušená Corin Rüttimannová jim zajistila nejtěsnější náskok. Češky však stále působily bojovným dojmem a zdálo se, že jsou odhodlány pokračovat naplno také do prostředního dějství.

Po pauze se ovšem situace našim reprezentantkám ještě znepříjemnila. Švýcarky utekly na dvougólový rozdíl a svěřenkyně kouče Procházky potřebovaly odpovědět. To se naštěstí pro Česko záhy povedlo díky Anně Brucháčkové, jejíž branka opět oživila hru týmu. Vrcholem druhé části se pak stalo vyrovnání z hole Keprtové necelé tři minuty před pauzou. Do třetí fáze tak bylo všechno naprosto otevřené.

Ve třetí fázi utkání se Češky vůbec poprvé dostaly do náskoku zásluhou Elišky Krupnové. Švýcarsko se ale ještě zapojilo do přetahované, která vrcholila s blížícím se koncem zápasu. Nejdříve srovnaly při přesilovce, záhy ovšem naše hráčky odskočily rovnou o dvě trefy a sebevědomě si šly za úspěchem. O něj je chtěly Švýcarky ještě obrat v poslední minutě snížením na 4:5, nicméně to bylo z jejich strany vše.

Česká reprezentace žen tak první medaili ze světového šampionátu po dvanácti letech – a celkově druhou v historii. Jde o druhý bronz po úspěchu ze švýcarského St. Gallenu v roce 2011. V závěrečném utkání družstva na turnaji dvakrát mířila přesně Keprtová a stejný počet asistencí zaznamenala Nela Jiráková, bilancí 1+1 pak vynikla Brucháčková.

"Mísí se ve mne únava spojená s obrovskou úlevou. Potřebovali jsme z holek svalit tíhu těch předchozích mistrovství. Byl to strašně těžký úkol, o to horší po semifinále, které se nám vůbec nepovedlo. Tento balvan jsme potřebovali odvalit. Cítím zadostiučinění především za holky. Vidět konečně Elišku Krupnovou, Denisu Ratajovou, Nelu Jirákovou či Janu Christianovou šťastné, že to konečně dotáhly do vítězného konce, je to, proč jsme do tohoto projektu šli," hodnotil Procházka.

Branky: 17. Rüttimannová, 28. Gerigová, 47. Stettlerová, 60. Gerigová - 30. Brucháčková, 38. Keprtová, 44. Krupnová, 50. Ratajová, 59. Keprtová. Vyloučení: 0:1. Využití: 1:0. Diváci: 2253. Zásahy brankářek: Heiniová 23 – Christianová 23. MATCH CENTER | ZÁZNAM NA ČT2

Sestava Česka: Christianová (Remešová) – Beránková, Šupáková, Plášková, Jiráková, Staňková, Mechlová – Řepková, Krupnová, Suchá – Ratajová, Keprtová, Brucháčková – Chudá, Kubečková, Trojánková – Maroszová, Klubalová, Lechnerová.

Ohlasy po utkání

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se