Olympiáda dětí a mládeže 2024 je tady! Nádherná sportoviště a prostředí opravdové olympiády, těší se trenér Mrázek

Florbalový turnaj na ODM 2022 | foto: Matyáš Klápa

Ještě před oficiálním začátkem letních prázdnin se v Česku bude konat největší mládežnická reprezentační sportovní akce v podobě Olympiády dětí a mládeže. Ta se letos bude konat v Jihočeském kraji a florbal v rámci ní zamíří do Českých Budějovic, Soběslavi a Chýnova.


Olympiáda dětí a mládeže (dále jen ODM - pozn. red.) je celostátní projekt, který se v Česku koná již od roku 2003. V rámci této obrovské reprezentační akce pro mládež se sportovci ve věku dvanácti až šestnácti let dostávají do světa olympijských her tím, že soutěží v mnoha různých sportech, zapalují olympijský oheň a mohou si vyzkoušet také olympijskou vesnici.

"Olympiáda dětí a mládeže je pro Český olympijský výbor nejvýznamnější akcí pro mládež. Díky své jedinečné atmosféře, která přibližuje dětem skutečné Hry, dokáže účastníky ve sportu dále motivovat. Mám radost, kam se od roku 2003 tato akce posunula," zmiňuje předseda Českého olympijského výboru (dále jen ČOV - pozn. red.) Jiří Kejval na oficiálních webových stránkách her.

Součástí olympijského výboru je také bývalý prezident a velká persona Českého florbalu Filip Šuman, který v ČOV zastává roli místopředsedy. "Vůbec poprvé se letní edice největší multisportovní akce v České republice stane přímým předskokanem olympijských her v Paříži, jejichž oheň zažehne měsíc poté. Věřím, že možnost tak blízkého a těsného spojení s velkými hrami umocní veškeré dění a Olympiáda dětí a mládeže v Jihočeském kraji bude pro všechny účastníky o to více nezapomenutelná. Vedle medailí jsou totiž právě životní zážitky tím nejcennějším, co si mladí sportovci z ODM odváží," uvádí motivovaně.

Radost florbalistek Olomouckého kraje na finálovém turnaji ODM 2022 | foto: Matyáš Klápa

Jedním ze sportů, které se na ODM pravidelně objevuje je také florbal. Ten bude mít čtrnáct zástupců v dívčí a také v chlapecké kategorii, neboť každý kraj České republiky vyrazí reprezentovat jedno družstvo dívek a jedno chlapců. 

Chybět nebudou ani zástupci Moravskoslezského a Olomouckého kraje, jejichž hlavní tvář v podobě trenéra Radomíra Mrázka před akcí promluvila o podrobnostech olympiády.

"Na Olympiádě dětí a mládeže je dohromady 20 sportů a celkem 78 disciplín. Akce se zúčastní celkem 3395 sportovců," uvádí obecné statistiky, které jsou velmi bohaté. "Akce se snaží mladým sportovcům přiblížit prostředí opravdové velké olympiády, takže nechybí zahajovací a závěrečný ceremoniál, doprovodné programy, večerní vyhlašování výsledků a všechna sportoviště jsou nádherně obrendovaná," těší hlavního trenéra chlapeckého výběru Moravskoslezského kraje.

"Olympiáda se koná v Jihočeském kraji s tím, že florbal se bude hrát v Českých Budějovicích, Soběslavi a Chýnově. Náš region (Moravskoslezský a Olomoucký kraj - pozn. red.) budou reprezentovat celkem čtyři družstva, a to dívky OL, dívky MS, chlapci OL a chlapci MS. Každé družstvo reprezentuje 12 hráčů či hráček a 2 brankáři či brankářky a je vedeno dvěma trenéry," přibližuje Radomír Mrázek fungování florbalového turnaje.

Základní skupiny florbalového turnaje se odehrají v průběhu pondělí 24. až úterý 25. června, play-off bude následovat ve středu a čtvrtek. Konečné medailisty obou kategorií poznáme ve čtvrtek 27. června odpoledne, neboť finálové zápasy odstartují v 11 a 12 hodin. 

Kompletní časový harmonogram florbalového turnaje naleznete ZDE.

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se