Nebývale povedený start! České týmy drží v Champions Cupu trumfy v rukách

Tereza Smetanová (uprostřed) slaví se spoluhráčkami gól v Zugu během Poháru mistryň | foto: Michael Peter/IFF

Uplynulý víkend byl z pohledu české florbalové scény nadmíru úspěšný. Oba zástupci Livesport Superligy i obě ekipy reprezentující ČEZ Extraligu si vytvořili výhodné pozice do odvetných klání v rámci Champions Cupu.


Bolce se nerozklepala kolena

Mladoboleslavští florbalisté cítili ze svého soupeře respekt. Čerstvý švýcarský šampion přivezl do města automobilů hvězdy jako jsou Albin Sjögren, Robin Nilsberth, Sami Johansson, Tobias Gustafsson či Mikko Kailiala. Středočeši se ale na svého soupeře velmi dobře připravili a nedali mu moc příležitostí k vyniknutí. Divácky velmi atraktivní duel nakonec také ovládli a před odvetou jasně Zugu ukázali, že mají ve svých řadách velkou kvalitu.

Kromě ostřílených jmen se ničeho nezalekli ani mladíci jako Martin Feigl či střídající Filip Bergman. Ostrým testem prošel po návratu po zranění i Miroslav Fořt. Všichni prošli na jedničku. Bolka zvládala skvěle defenzivní činnost, v útoku ale mohla být ofenzivnější. Přesto jí však k triumfu stačily trefy Patrika Suchánka, Filipa Zakonova a finské akvizice Joakima Lunda.

Ve švýcarské odvetě budou muset být svěřenci Joonase Naavy ostražití. Byť jim k postupu stačí i remíza po šedesáti minutách, bude se chtít Zug ještě pořádně poprat o postup do semifinále. Minimálně jej není radno podceňovat – vždyť klání v Bolce bylo jeho prvním v rámci Poháru mistrů v historii klubu a řada hráčů si tak možná vybrala i pověstnou nováčkovskou daň. Navíc, už před rokem měli po prvním duelu napůl vyhráno klokani z Bohemians, kteří ale nakonec neustáli tlak venkovního prostředí a padli v prodloužení.

Předvýběr.CZ Florbal MB – Zug United 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Branky: 3. Suchánek, 25. Zakonov, 52. Lund – 24. A. Christen.


Chodov připravil na Jižním Městě pořádnou show!

S velkým očekáváním vstoupily do Champions Cupu také hráčky Chodova. I přes odchody dvou bronzových medailistek z posledního šampionátu v Singapuru Elišky Chudé (přestup do Zollbrücku) a Magdalény Pláškové, která se v pátek loučila s kariérou, ukázaly lvice, že jejich mládí je doslova na světové úrovni.

Už v první třetině připomněla všem fanynkám a fanouškům svůj nezměrný talent Lucie Baldreichová. S dospělou reprezentací koketující florbalistka totiž za necelých čtrnáct minut nasázela hattrick a vyslala Klotenu, který se opírá třeba o švédskou superhvězdu Idu Sundberg, jasnou zprávu, že lvice budou pořádně ostře kousat. To se potvrdilo i v dalším průběhu, kdy český tým pokaždé dokázal reagovat na jakékoliv vzepjetí se Klotenu.

Ve finále padlo třináct branek, osm z toho do sítě Jets. Lvice však ještě jednoznačně nemají vyhráno. Před rokem totiž Kloten padl poměrem 2:3 v Ostravě, odvetu na domácí půdě ale zvládly vítězky posledních pěti ročníků švýcarské Prime League ovládnout a v nájezdech si pak vystřelily postup do semifinále. 

FAT PIPE FLORBAL CHODOV – Kloten-Dietlikon Jets 8:5 (4:2, 1:2, 3:1)

Branky: 9. Baldreichová, 12. Baldreichová, 14. Baldreichová, 15. Frantíková, 38. Prontekerová, 41. Kovaříková, 51. Havlíčková, 60. Vávrová - 1. Wieland, 10. Suter, 26. Metzger, 32. Überschlag, 45. Suter.


Znovu a tentokrát lépe! Rytířky urvaly cennou venkovní výhru

Asi nejvýhodnější pozici si vybojovaly florbalistky Vítkovic. Úřadující české šampionky čekala repríza loňského souboje. Tehdy se v prvním klání radoval Zug, který si díky českému trojlístku Denise Ratajové, Martině Řepkové a čerstvé kapitánce United Ivaně Šupákové připsal triumf 4:1. 

Tentokrát ale bylo vše jinak. Vítkovice, i když před sezonou počítaly výrazné odchody, ale ukázaly, že v novém složení mohou být klidně i silnější než v uplynulém ročníku. Důležitý triumf se zrodil po parádním obratu ze závěru klání, který režírovaly nejčerstvější posily – Veronika Rybičková a Vendula Beránková, jejíž druhá trefa byla nakonec vítězná. Pozitivem pro rytířky také je, že na triumfu 5:4 se gólově podílely všechny tři lajny.

Velmi zásadní bude odveta na domácí půdě. Kvůli rekonstrukci Dubiny se tentokrát oba celky potkají na Sareze. V uplynulém roce rytířky vykročily do odvety impozantně a po osmi minutách vedly 3:0, ale v průběhu druhé části inkasovaly pět branek a ztracený náskok i sebevědomí už nedohnaly. Tentokrát ale mají v kapse trumf. I v případě porážky mohou rozhodnout o postupu do semifinále v prodloužení, a to i s podporou vlastního publika.

Zug United – 1. SC TEMPISH Vítkovice 4:5 (2:1, 1:1, 1:3)

Branky: 9. Hedlund, 15. Herzog, 36. Hedlund, 59. Řepková - 3. Drzymala, 28. Rybičková, 55. Beránková, 56. Rybičková, 58. Beránková.


Obhájce titulu Tatran začal stejně jako před rokem

Repríza loňského semifinále mezi Tatranem a Wilerem nabídla první díl opět ve Švýcarsku. Na půdě vicemistrů z Wileru se dokonce stejně jako v minulé sezoně po prvních třech periodách odcházelo do kabin za nerozhodného stavu. Tehdy padaly branky především v samotném závěru, tentokrát se obecenstvo na tribunách bavilo velmi dramatickou bitvou po celých šedesát minut.

Skóre se přelévalo z jedné strany na druhou. Pro Tatran je pozitivní, že se dokázal vrátit do hry Marek Beneš, velmi povedený večer prožil Jonáš Kreysa, který ukázal, že mu čtvrtfinálové duely v Poháru mistrů svědčí. Sečteme-li i jeho loňské góly z bitvy s Könizem, tak se dostaneme na osm tref za tři klání. Zvláště jeho první gól po parádní freestylové kličce gólmanovi nadchnul nejednoho fanouška a nejednu fanynku.

Výsledek 5:5 je pro Tatran velmi nadějný. V domácím prostředí totiž umí být velmi silný a dá se očekávat, že na Řepích bude znovu vládnout skvělá atmosféra. Před rokem se i v odvetě zopakoval výsledek z úvodního klání. Po remíze 3:3 se šlo do prodloužení, v němž vystřelil Střešovicím postup do nakonec historického finále Milan Meliš. Wiler s Radkem Sikorou v sestavě bude chtít dotáhnout odvetu za loňský rok do sladkého konce, a proto si muset být svěřenci Milana Fridricha obezřetní a především velmi efektivní.

SV Wiler-Ersigen – ESA logistika Tatran Střešovice 5:5 (1:1, 1:2, 3:2)

Branky: 20. Laubscher, 26. Siegenthaler, 46. Persici, 48. Koskinen, 55. Siegenthaler – 19. Havlas, 22. Kreysa, 31. Kreysa, 50. Beneš, 51. R. Hanák.


Program odvetných zápasů

Pátek 27. září

19:00 ESA logistika Tatran Střešovice - SV Wiler-Ersigen (muži) | MATCH CENTER
19:30 Kloten-Dietlikon Jets - FAT PIPE FLORBAL CHODOV (ženy) | MATCH CENTER

Sobota 28. září

17:00 Zug United - Předvýběr.CZ Florbal MB (muži) | MATCH CENTER

Neděle 29. září

15:00 1.SC TEMPISH Vítkovice - Zug United (ženy) | MATCH CENTER

Loading

Search

PŘIHLÁSIT SE PŘES FLORBAL iD

Ještě nemáte účet?

Zaregistrujte se

Co je Florbal iD?

shield

VAŠE IDENTITA PRO ČESKÝ FLORBAL

Jednotné přihlašování napříč platformami.

shield

BEZPEČNOST A OCHRANA

Moderní technologie vás chrání před krádeží identity.

shield

VÝHODY PRO HRÁČE I FANOUŠKY

Snadný nákup vstupenek a další výhody.

shield

PERSONALIZOVANÝ ZÁŽÍTEK

Služby přizpůsobené vašim potřebám.